2024. 05. 03. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp 20:57
Érdekességek,kitekintő

Heves esőzések, villámárvízek a Magas-Tátrában | 2018-07-20

Áradó hegyi patakok, lezárt turistautak, 274 embert evakuáltak

A heves esőzések Szlovákiában több helyen is komoly problémákat okoztak, a Tátrában 274 embert kellett evakuálniuk szerda éjszaka a tűzoltóknak - számolt be a Szlovák Távirati Iroda (TASR). A Hegyi Mentőszolgálatok jelentése alapján több mint 200 mm csapadék hullott le az elmúlt két napban és további csapadék várható. A szlovák és a lengyel oldalon is több helyen kritikus az árvíz helyzet.

A poprádi járásban található Javorina (Tatranská Javorina) közelében kiöntött egy patak, és mivel fennáll a veszélye, hogy a hidat is magával sodorja, a  helyszínen tűzoltók tartózkodnak, válságstábot is létre kellett hozni.

A víz több turistaösvényt is elöntött a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén. A helyzet a Jávor-völgy (Javorová dolina) területén a legkritikusabb, ott szerda késő este néhány turistának el kellett hagyniuk a vendégházakat. A Fehérvíz-völgy (Bielovodná dolina) területén az intenzív esőzés szintén okozott útkárokat.

A Késmárki járásban található Felsőerdőfalván (Stará Lesná) szintén kilépett a medréből egy falun átvezető patak, és elöntötte az utcákat és házakat. Innen szerdán összesen 274 embert evakuáltak a tűzoltók.

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) 2018. július 19-én reggel az alábbi figyelmeztetést adta ki: A Hegyi Mentőszolgálat és a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAP-u) figyelmezteti a Tátrába induló turistákat, hogy a heves esőzések következtében elmosott hidak miatt több turistautat is le kellett zárni. További értesítésig lezárták a Poduplaszki-völgyet (Bielovodská dolina) és a Jávor-völgyet (Javorová dolina), valamint a Felső turistaút (Magisztrále) egy szakaszát. A Poduplaszki-völgy a Lengyel-nyereg (Poľský hrebeň) alatti elágazástól Lysá Polanáig teljes egészében le van zárva. Hasonló a helyzet a Jávor-völgyben, a HZS honlapján folyamatosan frissítik a lezárással kapcsolatos információkat.

A heves esőzés miatt megduzzadt patak ugyancsak elmosta a Tar-patak (Studenovodský potok) hídját a Rainer-kunyhó (Rainerová chata) közelében, a Tarajkáról (Hrebienok) a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) felé vezető a Felső turistaúton. Ennek következtében a Felső turistaút a Tarajka és a Kő-pataki-tó között jelenleg nem járható. Ugyancsak lezárták a Rainer-kunyhó feletti elágazástól a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená dolina) vezető kék jelzésű turistautat, valamint a Tar-pataki-vízesésektől (Vodopády Studeného potoka) Tátralomnicra vezető kék jelzést. A fentieken kívül több híd is megsérült a Csendes- (Tichá dolina) és a Kapor-völgyben (Kôprová dolina) is.
 
A hegyimentők és a nemzeti park arra kéri a turistákat, hogy tartsák tiszteletben ezeket a figyelmeztetéseket, és ne induljanak a fenti völgyekbe, ahol jelentős kármentesítési munkákra van szükség. A heves esőzések következtében a Tátra más pontjain is eltűnhetnek a patakokon átívelő hidak, víz alá kerülhetnek a turistautak, azért arra kérik a turistákat, hogy kerüljék a felesleges kockázatot, ne próbáljanak meg átkelni az erős sodrású hegyi patakokon, saját életük és testi épségül megőrzése érdekében inkább forduljanak vissza, amennyiben ilyen helyzettel találkoznak.
Heves esőzések, villámárvízek a Magas-Tátrában
: magastatra.info, TASR, MTI
: TASR, HZs SK
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat