2024. 04. 26. Ervin, Klétusz 16:27
Érdekességek,kitekintő

Ismeretlen növényfajok az Indiai óceán egyik szigetén | 2019-05-14

Socotra a furcsa növények szigete

A Jemenhez tartozó különleges Socotra szigeten egy olyan szürreális táj fogad, amit sehol máshol a világon nem láthatunk. Bizarr növényzete és állatvilága teljesen egyedülálló. Az esernyő formájú fák és furcsa bokrok, mintha egy másik bolygóról kerültek volna ide.

Socotra egy négy szigetből álló apró szigetcsoport az Indiai-óceánon, 250 km-re Jementől. A sziget egykor az Afrikai kontinens része volt, 6-7 millió évvel ezelőtt szakadt le onnan. Ezen a szigeten, csak úgy, mint a Galápagos szigeteken olyan furcsa növények nőnek, melyek sehol máshol a Földön nem találhatók. A 825 ritka fajnak több mint a fele endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

A sziget egyik legérdekesebb növénye a sárkányvérfa. Az ernyő alakú fa nevét a kéreg repedéseiből kiszivárgó gyantáról kapta, mely megkeményedve gyönyörű, vörös színbe öltözteti a törzset. A fa korát nem könnyű meghatározni, mivel szivacsos-rostos szerkezetű törzsük nem képez évgyűrűket.

A különleges növényzete miatt a sziget állatvilága is rendkívüli. A hüllők és szárazföldi csigák 90%-a sehol máshol a világon nem fordul elő. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sosem terjedt át a szárazföldekre.

A civilizációtól is sokáig elzárt szigeten ma már 70 ezer lakos él, a szigetlakók azonban máig nomád életmódot folytató, zárt közösségekben élnek.

A sziget sajátos élővilága és elszigeteltsége miatt különösen védett, 2008-ban az UNESCO is felvette a Világörökség helyszíneinek listájára.

Ismeretlen növényfajok az Indiai óceán egyik szigetén
: impressmagazin.hu
: impressmagazin.hu
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat