2024. 05. 04. Mónika, Flórián 04:37
Egyesületi hírek

Az Erdőművelési Szakosztály tisztújító választással egybekötött programja | 2018-10-10

Maradt a régi vezetés

Az Erdőművelési Szakosztály 2018.09.19-én tartotta soron következő ülését az Erdészeti Információs Központban. A rendezvény egyben tisztújító ülés is volt. A Szakosztály jelenlévő tagjai szoros verseny eredményeként ismét Reményfy Ritát választották meg titkárnak és Urbán Pált elnöknek.

A rendezvényen Nagy Imre tagtársunk két – korábbi publikációira alapozott - érdekfeszítő előadása hangzott el. Az akácgazdálkodás időszerű kérdéseiről szóló előadás sokak által eddig figyelmen kívül hagyott, vagy nem ismert tényekre hívta fel a figyelmet. Az akác a legszélsőségesebb klímáinkat is elviseli, az eddigi 35 éves átlagos vágáskor helyett 20 éves vágáskor mellet van a legnagyobb hozama, az egyetlen fafajunk, ahol sarjgazdálkodás mellett nincs gazdasági küszöb alatti állomány!

A nemesnyár gazdálkodásról összeállított előadásában sok figyelemre méltó megállapítást tett. Így például, hogy bár a széles fajtaválaszték alkalmas lenne a termőhelyi skála optimális kihasználására, ennek ellenére csupán négy klónnak van 5% feletti felhasználási részaránya. A gyors kéregparásodása miatt a vad általi kéreghántásra legkevésbé érzékeny, de a piac által nem a legértékesebbnek árazott Pannónia klónnak van a legnagyobb területfoglalása,

Az, hogy a nemesnyárasaink területtel súlyozott átlagos fatermési osztálya az V. FTO-ba esik, nagyon gyenge termőhelyekre és számottevő kiterjedésben veszteséges gazdálkodásra utal. Az alkalmazott vágáskorok a legnagyobb hozamot adó korok fölött vannak.

A gazdaság faanyagigénye miatt jó és közepes termőhelyeken továbbra is támogatni kellene a nemesnyárasok létrehozását, viszont a gyenge termőhelyeken lévőket célszerű lecserélni, de ne a legértéktelenebb szürke nyárra.

Az előadásuk után a jelen lévők néhány feltett kérdést beszéltek meg. 

Az Erdőművelési Szakosztály tisztújító választással egybekötött programja
: OEE Erdőművelési Szakosztály
: Urbán Pál
: Rosta Katalin
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat