2024. 05. 03. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp 21:17
Egyesületi hírek

Erdeink védelme vizeink és életünk védelmét jelenti | 2018-04-09

A változó klímában felértékelődik az erdők vízmegtartó képessége

Egyetlen földön fekvő holt fatörzs több tíz liter vizet raktároz, a legmelegebb napokon is szivacsként tartja meg a nedvességet. Az Országos Erdészeti Egyesület figyelemfelhívó programjának aktuális témája az erdők vízkörforgásban és vízmegtartásban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

Az erdő a víz bölcsője: a fák a talajban felgyülemlő víz egy részét elpárologtatják, és visszajuttatják a levegőbe. Ezzel javítják a levegő minőségét, csökkentik annak hőmérsékletét, és fenntartják a globális vízkörforgás folyamatát. Emellett az erdők minden mesterséges megoldásnál hatékonyabban szűrik és tisztítják a vizet.

A többszintes erdő vízvisszatartó képessége igen jelentős: csak az avartakaró saját tömegénél két-háromszor nagyobb vízmennyiséget raktároz. A klímaváltozás hatására kialakuló, egyre hosszabb aszályos időszakok átvészelésében, káros hatásaik mérséklésében kiemelt szerepe van az erdőknek.

Aki úgy gondolja, hogy tennünk kell valamit a klímaváltozás ellen, további információkért látogasson el az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő programjának weboldalára (http://klimavaltozas.oee.hu), vagy ossza meg az erdészeti szervezetek és partnereik Facebook-oldalain megjelenő posztokat az ismerőseivel, hogy közösen minél több ember figyelmét felhívhassuk az erdők fontosságára!

A honlapon található letölthető plakátok a környezeti nevelés és az iskolai oktatás területén is szabadon felhasználhatók.

Figyeljünk oda és vigyázzunk az erdeinkre, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

A programot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja.

Erdeink védelme vizeink és életünk védelmét jelenti
: Országos Erdészeti Egyesület
: OEE
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat