2024. 05. 04. Mónika, Flórián 03:36
Ágazati, szakmai hírek

Digitalizálták az Alföldi Erdőkért Egyesület Kutatói Napjának kiadványsorozatát | 2018-07-13

400 előadás és poszter szakmai anyaga kereshető a MATARKA rendszerben

Az Alföldi Erdőkért Egyesület (AEE) és a MATARKA adatbázis napokban létrejött együttműködése alapján, mától a világhálón kereshetővé váltak az AEE Kutatói Napjain elhangozott szakmai/tudományos előadások, és az egyesület kiadványaiban megjelent poszterek is.

A MATARKA adatbázis a Magyarországon vagy magyar nyelvterületen kiadott szakfolyóiratok tartalomjegyzékeit dolgozza fel. Erre utal a MATARKA rövidítés feloldása is: Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa.

Az adatbázist a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum összefogásával az ország számos könyvtárosa, folyóirat-szerkesztősége együttesen építi. Lehetőséget biztosít a tartalomjegyzékek böngészésre, de keresni is lehet a szerzőkre vagy a cikkek címében előforduló szavakra.

Bár az adatbázis elsődleges feladata a tartalomjegyzékek feldolgozása, de ahol lehetőség van rá, ott hozzáférést ad ugrópontok segítségével a cikkek teljes szövegéhez, illetve ha a teljes szöveg nem elérhető, akkor lehetőséget nyújt cikkek másolatának megrendeléséhez, amit az Országos Széchényi Könyvtár teljesít. A MATARKA évente majd másfél milliónyi használatot regisztrál, a feldolgozott cikkek száma több mint 2,5 millió, a folyóiratok száma 2000 felett van és a cikkek 30%-nak a teljes szövegéhez hozzá lehet férni. Az adatbázis elérhetősége: http://matarka.hu/

Az AEE Kutatói Nap rendezvény előadásait és posztereit nyomtatott formában is megörökítő kiadványsorozat közel 400 előadás és poszter anyagát tartalmazza. Kiadványainkat évről évre eljuttatjuk Egyesület tagszervezeteihez valamint a Kutatói Napokon résztvevő szakemberekhez is. A kiadványok digitalizált változatát kötetenként eddig is hozzáférhetővé tettük honlapunkon - http://www.aee.hu – az érdeklődők számára. A megkötött együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy szerző vagy cím szerint az internet bárki – az eddigieknél sokkal könnyebben – rátalálhasson ezekre az információkra.

Egyesületünk nevében e helyt is szeretnék köszönetet mondani a MATARKA-t létrehozó és működtető csapatnak, hogy lehetővé tette számunkra kutatási eredményeink, és gyakorlati tapasztalataink megismertetését az internet nyilvánossága előtt.

Digitalizálták az Alföldi Erdőkért Egyesület Kutatói Napjának kiadványsorozatát
: AEE
: Csiha Imre
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat