2019. 08. 22. Ma Menyhért, Mirjam névnapja van. Pontos idő: 15:43
Egyesületi hírek

Vezetett erdei sétákkal és muzsikaszóval hív a Mátra | 2019-06-21

Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok június 29. és július 7. között

Idén 16. alkalommal szerveződik a Príma-díjas, Nógrádikum Díjas Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat. Az elmúlt év során két újabb elismerésben is részesült: Minősített Fesztivál címet viseli, Beke Pál Nívódíj kapott – tudtuk meg június 21-én az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón. 

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok a Mátra erdőségeiben 9 helyszínen valósulnak meg június 29-én szombattól július 7-én vasárnapig 9 napon keresztül a Mátra lábától a tetejéig. A programok erdei helyszíneken zajlanak. Az erdő a maga tisztaságával körülöleli a résztvevőket – hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón.

Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangolódjunk rá a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket! A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a résztvevők lelkét– mondta el Szabó Lajos erdőmérnök.

Alapvető céljuk: az erdő, a zene, a művészetek erejével az embereket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. Jellemző programjaink: klasszikus és népzenei koncertek a lombkorona árnyékában, szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, erdei sportrendezvények (tájfutóverseny, kerékpártúra, lovastúra) falusi vendéglátás helyi ételekkel, kiváló mátrai borokkal, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási példák bemutatása, helyi termékek, helyi értékek bemutatása. A programokon az erdei gondolatok, a környezettudatosság, a zene lélekemelő élménye kerül előtérbe. Erdei kirándulások kapcsolódnak össze klasszikus és népzenei koncertekkel. A programsorozat szórakoztató jellegű, mégis igényes, valódi értékeket közvetít, erősít.

Az idei évben kiemelt hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészségtudatosság, a testi – lelki egészség egyensúlya. Kékestetőn, a rendezvénysorozat július 7-ei zárónapján felavatjuk Józsa Judit, kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagjának Összetartás plakettjét. Határon túli barátainkat is bevonjuk a programsorozatba egy határon túli rendezvénynappal: Gyula térségében szerveződő program egy napja a Partiumba látogat. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat sajátos szervezési elvei minden programnapon érvényesülnek, valamennyi programelem minden helyszínen megjelenik. Váija a családokat, hiszen minden korosztály talál igényes testi-lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységet. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a Muzsikál az erdő minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok helyszínei:
06.29. szombat: Tar – Fenyvespuszta,
06.30. vasárnap: Gyöngyöstarján – Fajzatpuszta,
07.01. hétfő: Abasár – Szent-Anna tó,
07.02. kedd: Salgótarján – Eresztvény,
07.03. szerda: Mátraverebély – Szentkút,
07.04. csütörtök: Pásztó – Mátrakeresztes,
07.05. péntek: Szurdokpüspöki,
07.06. szombat: Gyöngyöspata,
07.07. vasárnap: Gyöngyös – Kékestető.

Előadók, művészek: A programok megvalósításában több mint 700 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt. A Muzsikál az erdő egyedülálló összefogás eredménye, a közös célok eléréséért közösség alakul, erősödik. A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a térség művészeinek, valamint ifjú tehetséges művészeknek. Országos, sőt nemzetközi hírű és elismertségű művészek is fellépnek a rendezvényeken, támogatják a Muzsikál az erdő szellemiségét.

Résztvevők: Több ezer ember részvételére számíthatunk, a helyi lakosságra, az ország különböző részeiből ide érkező üdülőkre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a Muzsikál az erdő rendezvényt. Több korosztályt szólítunk meg: kínálunk programokat az egész család számára a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb generációig.

Országos megjelenés: A Muzsikál az erdő országos rendezvénysorozattá vált. Az idén három térségben jelentkezik: 05.25-05.26-án Muzsikál az erdő a Hírős Városban (Kecskemét térségében), 06.29-07.07-én Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok (a Mátra térségében), 09.26-09.28-án Muzsikál az erdő a Körösök völgyében (Gyula – Városerdő és egy nap a Partiumban).

A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, közösségépítésre lehetőséget biztosító együttlét. Pályázataik: fotó-, irodalmi- és gyermekrajz-pályázat. Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés! Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Ne feledjék, nincs rossz időjárás csak rossz öltözködés! – vallja a Muzsikál az Erdő Alapítvány.

Vezetett erdei sétákkal és muzsikaszóval hív a Mátra
Forrás: ZÉTA Press
Fotók: Muzsikál az erdő
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársa lett az Év erdésze 2019-ben

A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársa lett az Év erdésze 2019-ben | 2019-06-25

Az OEE 150. Vándorgyűlésen hirdették ki a szakmai verseny végeredményét


Vezetett erdei sétákkal és muzsikaszóval hív a Mátra

Vezetett erdei sétákkal és muzsikaszóval hív a Mátra | 2019-06-21

Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok június 29. és július 7. között


Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését | 2019-06-25

Változott a szaporítóanyag rendelet


Városi erdőt telepítenek Székesfehérváron

Városi erdőt telepítenek Székesfehérváron | 2019-06-25

A VADEX Zrt. és a helyi önkormányzat közös kezdeményezése


Egyre több az örökerdő az országban

Egyre több az örökerdő az országban | 2019-06-24

Szakmai nap a Bakonyban
Imperial22 futárszolgálat