2019. 08. 22. Ma Menyhért, Mirjam névnapja van. Pontos idő: 16:26
Ágazati, szakmai hírek

Városi erdőt telepítenek Székesfehérváron | 2019-06-25

A VADEX Zrt. és a helyi önkormányzat közös kezdeményezése

Ott, ahol szinte csak a madár jár, a Bakony utca szennyvíztelepén túl, de a fehérvári északi-déli irányú elkerülőn innen, ahol munkagép is csak ritkán túr, messze-messze a palotavárosi tavak után, ott – illetve ott is – születik éppen Fehérvár tüdeje. Nem mese, fele se. Helyszínbejárást tettek hétfőn az önkormányzat, a VADEX Zrt. és a Városgondnokság munkatársai a körülírt területen, egy 1,2 hektáron vadvédelmi kerítéssel körülkerített sűrű-sűrű erdőrészletben.

Ismert, még 2015-ben döntött úgy a város közgyűlése, növelni kell a város zöldfelületeit. Ide datálható a Zöld város – Fehérvár tüdeje program kezdete. A hektárnál nagyobb területre főleg szürke nyárfákat telepítettek, de turkesztáni szilt, s nyomokban például mezei juhart is. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, három hektáron indult el erdőtelepítés, több helyszínen, összesen 54 ezer erdészeti csemetét ültettek el. Ám összességében 110 hektár a beültetendő terület! Rámutatott, ehhez – vagyis a zöldfelülethez, nem a leendő erdőhöz – hozzászámolható az Alsóvárosi rét is, amelyet közel egymilliárd forintból vásárolt meg a város a közelmúltban, és amelyből így nem lett ipari zóna.

Tóth Károly, a Vadex termelési igazgatója szerint a klímagondokra az erdőtelepítés a legjobb válasz.– 2015-ben kicsiben kezdtük el, próbaképpen. Idén jön egy tízszer ekkora lépés! S annak két-háromszorosa a következő ciklusban! – ismertette. Idén tehát 30 hektárnyi erdőtelepítés várható! Balsay Zsolt ágazati igazgató rámutatott, 2-3 fokkal is csökkentheti a mindenkori nyári hőséget a közeli Palotavárosban a leendő erdő.

Viza Attila önkormányzati képviselő előretekintett, alig várja már, amikor nemcsak erdőrészlet lesz itt, hanem igazi rengeteg. Kiváló hely lesz ez az erdő a városi emberek számára a rekreációra. – Mivel a Mezőföldön vagyunk, itt a bükkös, tölgyes erdők kialakítása nem annyira lehetséges, meg kell találni azokat a fafajtákat, amelyek itt, Fehérváron alkalmasak erdőtelepítésre – fogalmazott Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda vezetője.
A szürke nyár, az akác, turkesztáni szil például, úgy tűnik, beválik.

Városi erdőt telepítenek Székesfehérváron
Forrás: feol.hu
Szerző: Majer Tamás
Fotók: feol.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársa lett az Év erdésze 2019-ben

A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársa lett az Év erdésze 2019-ben | 2019-06-25

Az OEE 150. Vándorgyűlésen hirdették ki a szakmai verseny végeredményét


Vezetett erdei sétákkal és muzsikaszóval hív a Mátra

Vezetett erdei sétákkal és muzsikaszóval hív a Mátra | 2019-06-21

Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok június 29. és július 7. között


Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését | 2019-06-25

Változott a szaporítóanyag rendelet


Városi erdőt telepítenek Székesfehérváron

Városi erdőt telepítenek Székesfehérváron | 2019-06-25

A VADEX Zrt. és a helyi önkormányzat közös kezdeményezése


Egyre több az örökerdő az országban

Egyre több az örökerdő az országban | 2019-06-24

Szakmai nap a Bakonyban
Imperial22 futárszolgálat