2024. 04. 19. Emma, Malvin, Zseraldina 07:57
Nemzetközi hírek

Erdőtűzoltó légiflottát hozott létre az Unió | 2019-05-29

Készülnek a veszélyes nyári időszakra

A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében a Bizottság – a természeti katasztrófák kezelését célzó új rescEU rendszer keretében – elindítja a tűzoltó légi járművekből álló első flottáját. A kezdeti átmeneti időszakban hét tűzoltó repülőgép és hat helikopter alkotja majd a rescEU flottát, és a Bizottság a részt vevő országokkal együttműködve a következő hetekben további eszközök hozzáadásán dolgozik.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „A rescEU olyan konkrét válasz, olyan európai válasz, ami számos, természeti katasztrófák által fenyegetett polgárunknak nyújt segítséget. Európaiként mindannyiunkat megrázott, amikor az elmúlt években sok ember vesztette életét Portugáliától Görögországig az erdőtüzekben. Az európai szolidaritásnak a polgárok védelméről és egymás segítéséről kell szólnia a nehéz időkben. A rescEU gyakorlati megoldásokat kínál, és határozottan működésbe hozza az európai szolidaritást.”

Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az erdőtüzek nem várnak. Az emberéletek megmentése és a polgárok védelme érdekében az EU és tagállamai egyesítették erőiket, és valóra váltották a rescEU-t. A rescEU válsághelyzetben egy további „biztonsági hálót” jelent. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy az idei nyárra létrejön az erdőtüzek oltásával foglalkozó európai flottánk. Szeretném megköszönni minden egyes részt vevő államnak, amely hozzájárult e flottához – amivel a lehető legjobban fel tudunk készülni a tüzekre ebben az évben.”

Tűzvédelmi képességek

  • Már öt uniós tagállam, ahol az elmúlt években gyakran fordultak elő erdőtüzek, bocsátotta repülőgépeit és helikoptereit a 2019-es rescEU átmeneti flotta rendelkezésére.
  • Az induló eszközök a következők: 2 repülőgép Horvátországból, 1 repülőgép Franciaországból, 2 repülőgép Olaszországból, 2 repülőgép Spanyolországból és 6 helikopter Svédországból.

A következő erdőtüzekre vonatkozó előkészítő és nyomon követési intézkedések

A rescEU flotta létrehozása mellett az Európai Bizottság megerősíti a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdőtüzek által érintett időszakra való felkészülés jegyében.

  • Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), amely a nap 24 órájában és a hét minden napján rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bővíteni nyáron.
  • Az ERCC a nyár folyamán rendszeres videokonferenciákat fog szervezni a tagállamokkal annak érdekében, hogy megossza az információkat az Európa-szerte előforduló tűzveszélyről.
  • Az EU Kopernikusz műholdas rendszerét fogják használni az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.
  • Minden uniós tagállam és a partnerországok is részt vettek az erdőtüzekkel kapcsolatos éves találkozón Brüsszelben, a következő erdőtüzekkel érintett időszakra történő felkészülés jegyében.
  • Az elmúlt hónapokban több erdőtüzekkel kapcsolatos terepgyakorlatot is tartottak. Ide tartoznak a MODEX polgári védelmi és erdőtüzekkel kapcsolatos terepgyakorlatok, amelyeken különböző uniós tagállamokból szakértők és mentőcsapatok vettek részt a horvátországi Cres szigetén 2019. április 7. és 10. között. További gyakorlatokat tartottak a horvátországi Splitben és a franciaországi Aix-en-Provence-ban is.

A hosszú távú cél a további kapacitásokkal és eszközökkel történő bővítés, és egy jelentősebb rescEU tartalék kiépítése.

Az elmúlt években Európa súlyos természeti és ember okozta katasztrófák tanúja volt: erdőtüzek, árvizek, viharok és földrengések, amelyekben emberéletek vesztek oda – 2018-ban több mint 100 ember vesztette életét. A szükséghelyzetben lévő polgárok jobb védelme érdekében a rescEU mostantól megerősíti a társadalmainkat sújtó katasztrófák megelőzésére, az azokra való felkészülésre és reagálásra irányuló uniós kollektív képességet.

Milyen célból jött létre a rescEU?

Az uniós polgári védelmi mechanizmus mindeddig egy olyan rendszeren alapult, amelyen keresztül az EU koordinálja a résztvevő tagállamok önkéntes hozzájárulásait a segítséget kérő ország számára. A támogatási felajánlásokat a brüsszeli székhelyű Európai Veszélyhelyzet-reagálási Központ koordinálja. Az elmúlt években a szélsőséges időjárási viszonyok és újonnan létrejövő fenyegetések próbára tették a tagállamok azon képességét, hogy segítséget nyújtsanak egymásnak, különösen akkor, amikor egyszerre több tagállam volt kénytelen megküzdeni ugyanolyan típusú katasztrófával. Azokban az esetekben, amikor korlátozottan vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre eszközök, az EU nem rendelkezett saját tartalék kapacitással ahhoz, hogy támogassa a túlterhelt tagállamokat.

Erdőtűzoltó légiflottát hozott létre az Unió
: MTI
: magyarvadasz.hu
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat