2024. 03. 29. Auguszta, Bertold 12:55
Nemzetközi hírek

Tanulj, hogy tudd szeretni az erdőt! - Tanuld meg szeretni az erdőt! - videó! | 2019-02-11

Az erdő és az oktatás kapcsolata áll a 2019-es Erdők Nemzetközi Napja fókuszában

A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban a közelmúltban elért nemzetközi egyezmények, legyen szó a Fenntartható Fejlődési Céloktól, a párizsi klímaegyezményről vagy akár az ENSZ Erdészeti Stratégiai Programjáról, minden korábbinál magasabbra emelték az erdők politikai jelentőségét.

Mégis azt kell tapasztalnunk, hogy az erdőket továbbra is veszélyezteti a földért folytatott harc, a nem megfelelő gazdasági szabályozók és a csökkenő gazdasági jelentőség, mely részben a más gazdasági ágazatokban tapasztalható gyorsabb növekedésből, részben a piac abbéli alapvető fogyatékoságából fakad, hogy nem képes az erdők teljes értékét figyelembe venni. Ehhez jön még a társadalom távolodása a természettől. Az urbanizáció és más folyamatok eredményeképpen pedig előáll az a helyet, hogy miközben az ismeretek egyre gyarapodnak, az emberek erdőről, és általában a természetről szóló ismeretei csökkennek, a hozzájuk való kötődéssel együtt.

Nem meglepő tehát, hogy egyre határozottabb jelzések érkeznek a világ számos térségéből, hogy csökken a magasan képzett, az új kihívásoknak megfelelni képes szakemberek száma, hiányzik a szakképzett munkaerő és az oktatási intézmények veszítenek jelentőségükből és vonzásukból, komolyan veszélyeztetve ezzel nemcsak a ma, de a jövő szakemberellátását is. Számos területen azért lassabb a haladás, mert bár a módszerek és eszközök rendelkezésre állnak, hiányzik az azokat használni képes, képzett szakember.

Nem szabad alábecsülnünk a társadalom erdőről szóló ismereteinek jelentőségét sem, mert a nagy döntéseket és főleg azok megvalósítását nem a kevés számú szakember, hanem a széles tömegek befolyásolják, egyéni életvitelükkel, fogyasztói magatartásukkal, politikai preferenciáikkal. Alapvető jelentőségű tehát a fenntarthatósághoz, és ezen belül is az erdőhöz fűződő, biztos és kellően alapos ismereteken nyugvó viszony, mely segít a mindennapi életben a helyes döntések meghozatalához, mert végső soron a haladást ezeknek a kis, önmagukban talán jelentéktelennek tűnő vagy alig érzékelhető döntéseknek a sokasága határozza meg.

Ezért is nagyszerű alkalom, hogy az Erdők Világnapjának témája 2019-ben az erdő és oktatás kapcsolata, mert így lehetőség adódik ezekről a kérdésekről a széles nyilvánosság bevonásával megnyilatkozni.

A FAO a korábbi évekhez hasonlóan számos anyaggal igyekszik az előkészületeket támogatni. Készült egy 60 másodperces reklámfilm, melyet nemzetközi TV csatornák sugároznak, s melyek a nemzeti televíziók számára is elérhetők (bízunk benne, hogy hamarosan a magyar változat is adásba kerül).

Ezen kívül 3 pályázattal igyekszünk az érdeklődést felkelteni: az egyikben pedagógusok oszthatják meg az erdőről szóló oktatás előmozdítása terén elért sikereiket, a másikban diákok készíthetnek oktatási anyagot mások számára, a harmadikban pedig a legfiatalabbak tervezhetnek az Erdők Világnapja mottóját kifejező ruhadarabot.

A mottó sajnos nem forditható le egyetlen mondatban, ugyanis egyszerre buzdit két dologra: Tanulj, hogy tudd szeretni az erdőt! és Tanuld meg szeretni az erdőt!

Reméljük, hogy mindkét felhívás sokakat elért és követésre késztet.

Tanulj, hogy tudd szeretni az erdőt! - Tanuld meg szeretni az erdőt! - videó!
: FAO/OEE
: Csóka Péter/FAO - Erdészeti Lapok
: FAO
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat