2024. 04. 19. Emma, Malvin, Zseraldina 07:51
Ágazati, szakmai hírek

Sulyok Ferencet választották meg a FAGOSZ új elnökének | 2019-05-09

Tisztújító közgyűlést tartott a szakmai szövetség

Tisztújító közgyűlést tartott a FAGOSZ május 7-én az Erdészeti Információs Központban, ahol a 2019-2023 közötti ciklusra a tagság 8 fős új elnökséget választott. Az elnök Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója lett.

A május 7-i tisztújító közgyűlését a FAGOSZ az Erdészeti Információs Központban (Budapest, Budakeszi út 91.) tartotta. A korábbi borongós, esős idő után ekkorra még a nap is kisütött, a tagság pedig az ilyenkor szükséges 50%+1 elvárásnak megfelelő létszámban volt jelen.

A közgyűlések szokásos menete szerint a tagság megválasztotta a lebonyolításhoz szükséges tisztségviselőket, majd a titkárság beszámolt a 2018/2019. évi tevékenységi és pénzügyi tettekről és tervekről, mely beszámolókat a tagság elfogadta.

Ezt követően a közgyűlés módosította a Szövetség alapszabályát, hogy a továbbiakban 13 helyett 8 fős legyen az elnökség.

Dr. Jung László (Egererdő Zrt. vezérigazgatója), a 2015-2019. ciklus elnöke röviden visszatekintett ezen időszakra és értékelte a FAGOSZ jelentőségét, megköszönte a titkárság munkáját, majd a 13 fős elnökség nevében a mandátum lejártával lemondott.

A Jelölő Bizottság elnöke, Sári Zsolt (Nyírerdő Zrt., kereskedelmi irodavezető) beszámolt a jelölési folyamatról, melynek során a tagság 89%-val sikerült egyeztetni a jelölő listát. A tagság ezzel egyetértett, s a közgyűlésen is ezt megerősítették és további javaslatot nem tettek.

A FAGOSZ új vezetősége:

elnök: Sulyok Ferenc, KEFAG Zrt., vezérigazgató

alelnök: Dr. Jung László, vezérigazgató, EGERERDŐ Zrt.

alelnök: Kardos József, ügyvezető igazgató, KARDEX Kft.

tag: Jarabek Szabolcs, ügyvezető igazgató, BEK-Holz Kft.

tag: Seregi Barnabás, vezérigazgató-helyettes, ERDÉRT-TUZSÉR Zrt.

tag: Mihályfalvy István, vezérigazgató, ERDŐSZÖV Zrt.

tag: Dr. Pásztory Zoltán, igazgató, Soproni Egyetem, TEKK/NRRC

tag: Palaczki Gábor, ügyvezető igazgató, Dunaker Kft.

Sulyok Ferenc megköszönte a tagság bizalmát és rögtön három olyan témát említett, melyekkel kapcsolatban a FAGOSZ-nak kezdeményeznie, lobbiznia, ténykednie kell a közeljövőben.

Foglalkozni kell a faipar fejlesztésével, mert meglátása szerint a faipar a vidék mostoha gyermeke, gyakori, hogy elavult technológiát és gépeket láthatunk ezen üzemekben. Ugyanakkor a faipar társadalmi megítélése is kérdéses. Különösen a következő EU-s ciklus és annak prioritásai szempontjából előtérbe kell helyezni a hazai faipar fejlesztését.

A tűzifa megítélése sem egyértelmű. Miközben sokan ezzel fűtik a lakást, a panziót, sőt nagyobb épületet is, a tűzifa környezeti szempontú jóságát van aki megkérdőjelezi. Ezért a "fűts okosan" programban szereplőket kellene tudni megvalósítani. Ennek fa esetén elsődleges feltétele, hogy a vevők részére száraz tűzifát kell kínálni, amihez a mainál jobb tűzifa készletfinanszírozásra van szükség.

A faanyag nyomonkövetési rendszerében az EUTR szabályozásában - annak minden előnye mellett - sajnos benne maradt egy nagyon nehezen megoldható probléma: mi legyen az illegális fa sorsa? A jelen játékszabályok szerint a zár alá vett faanyagot nem lehet forgalomba hozni, így a jogszabály következtében az idők végezetéig "kóválygó" tétel válik belőle, ami így kezelhetetlen helyzetekhez vezet. Ez nem drog vagy hamis karóra, amit megsemmisítenek, sőt a fa égetéssel "megsemmisítése" is hasznosításának, forgalomba kerülésének egy módja. Ezt a "22-es csapdáját" mielőbb fel kellene oldani az EUTR szabályozásban.

Végül az új elnök, Sulyok Ferenc megköszönte a tagságnak a közgyűlésen részvételt, a hatékony munkát és bezárta a közgyűlést.

Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton gratulál a szakmai szövetség új vezetőségének és munkájukhoz sok sikert kíván!

Sulyok Ferencet választották meg a FAGOSZ új elnökének
: FAGOSZ
: FAGOSZ/Mőcsényi Miklós
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat