2024. 03. 28. Gedeon, Johanna 16:23
Ágazati, szakmai hírek

A NÉBIH koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban | 2019-02-12

Nemzetközi kiadványokban is publikálják a hazai adatokat

Az Agrárminisztérium megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is részt vesz az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) erdészeti ágazatra vonatkozó részének végrehajtásában. Az adatgyűjtésbe vont erdőgazdálkodók a napokban kaptak értesítést adatszolgáltatási kötelezettségükről, amelynek – az eddigi gyakorlattól eltérően – 2019-ben már csak elektronikus úton tehetnek eleget.

2019-től a Nébih Erdészeti Igazgatósága koordinálja az OSAP-hoz kapcsolódóan, az erdészeti ágazatra vonatkozó egyes statisztikai adatok gyűjtését. Az adatgyűjtésbe bekerülő erdőgazdálkodók kiválasztása minden évben statisztikai mintavétellel történik, így az adatszolgáltatók köre évről évre módosul. Az adatszolgáltatási kötelezettségről szóló, aktuális értesítést a napokban kapták meg az érintettek.

Jelentős változás az előző évekhez képest, hogy 2019-ben az adatszolgáltatás kizárólag elektronikus úton, az Agrárstatisztikai Információs Rendszer (ASIR) segítségével teljesíthető. A vizsgálatba bevont erdőgazdálkodóknak két kérdőívet kell kitölteniük: az egyikben a nettó fakitermelésről (1257-es), míg a másikban az erdei fatermékek termeléséről és készletváltozásáról (1259-es) szolgáltatnak adatokat.

A Nébih az erdőgazdálkodók által benyújtott adatokat anonim módon, kizárólag statisztikai célokra használja fel.  Az így nyert országos adatokat hazai és nemzetközi kiadványokban publikálják (pl. Agrárstatisztikai Zsebkönyv; State of Europe’s Forests; Agriculture, forestry and fishery statistics), emellett fontos alapot szolgáltatnak a Nemzeti Üvegházgáz Leltár elkészítéséhez is.

Az OSAP statisztikák mással nem helyettesíthető, ágazati jelentőségű információt biztosítanak az erdei fatermékek termelésére és értékesítésére vonatkozóan, ezért a felmérésben való részvétel fontos össztársadalmi érdek.

A Nébih ezúton is köszöni az erdőgazdálkodók közreműködését!

A NÉBIH koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban
: NÉBIH EI
: NÉBIH
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat