2024. 03. 28. Gedeon, Johanna 15:38
Ágazati, szakmai hírek

Lombkoronasétára hívja látogatóit a Jeli Varázskert | 2019-05-10

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. újabb közjóléti fejlesztése

Az Óriások erdejében tényleg nagyon kicsinek érezheti magát az ember – a lombkorona tanösvény pedig felemeli a természetbarátokat. Ezt a magasba emelést hangsúlyozta köszöntőjében V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője.

Úgy fogalmazott, szinte egy másik dimenzióba kerül a látogató föld fölött, ég alatt. Márai Sándort idézte: „Nyájas táj, hívogató. Ezt mondja: ne siess. Pihenj. Hallod a fák zúgását? Valamit üzennek. Az ember megáll, hallgatja a zúgást, s egyszerre megérti, hogy kár volt sietni.” V. Németh Zsolt azt mondta, nem késő lassabbra venni a lépteinket.

Méltatta a Jeli Arborétum fejlesztéseit: az elmúlt években minden szezonnyitóra jutott avató. Hol új virágültetvényt, hol kilátót avattak – most pedig a magasban emelt tanösvényt. Személyes élményéről is szólt, az Ambrózy-bükkről, amelynek odvában ötven évvel ezelőtt „járt”.

A tavasz három időszakáról is beszélt, az első rezdülések után a kibontakozás, aztán a beteljesülés az évszak sajátja, ez utóbbi az az idő, amikor megnyílik a Jeli Varázskert – mondta. Úgy fogalmazott, úgy érezhetjük, újjászületünk, úgy fordulunk a nyárba.

Gratulált a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek az újabb szezonhoz és az újabb fejlesztéshez is. A tanösvényt több mint 120 millió forintból alakították ki, 130 méter hosszú, tartozik hozzá egy 43 fokos meredekséget is elérő spirál csúszda – ezt sokan kipróbálták már az avatón. Az ösvény része egy völgyhíd, hat méter mély völgyön vezet, lépcső nélkül, így mindenki kényelmesen használhatja.

Onnan is van bőven látnivaló, meg persze addig is. Az arborétumban is jól jött az eső, és a lehűlésnek is van haszna: késlelteti az elvirágzást. A rododendronok teljes pompájukban mutatkoznak most, az örökzöld fajták május 20. után is virágozhatnak.

A hortenziák tavaly „debütáltak” a kertben, idén pedig 150 nárcisszal (is) bővült az arborétum, az alapító Ambrózy Migazzi István születésének 150. évfordulója alkalmából. A virágos gróf előtt idén is fejet hajtottak a szezonnyitón. Ruborits Tamás emlékeztetett, hogy 1933-ban halt meg a gróf, temetkezési helye kiválasztásával mintegy „szelíd erőszakkal” bírta rá a családját, gondozzák az akkor még csak alig öthektáros arborétumot. Az erdészeknek köszönhetően az 1950-es években kibővült – sokadik szezonját nyitotta tegnap ünnepélyesen is.

Lombkoronasétára hívja látogatóit a Jeli Varázskert
: veol.hu
: Bakos Ágnes
: Unger Tamás/Vas Népe
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat