2024. 03. 29. Auguszta, Bertold 01:56
Ágazati, szakmai hírek

Készül a Jeli Varázskert új attrakciója | 2019-01-16

Séta a lombok között

Ha eddig nem tették, májustól feltétlenül érdemes lesz elzarándokolni a Jeli Arborétum bejáratától másfél kilométerre: a tervek szerint addigra elkészül a 130 méter hosszú, egyedülálló élményt ígérő lombkoronasétány az óriások erdejében. És ez nem minden: az Ambrózy-emlékév tiszteletére 15 ezer nárcisz került a varázskert magnóliagyűjteményébe.

Négy hónapja kezdte a munkát a kivitelező, lassan elkészül a helyszínen a Jeli Arborétum lombkoronasétányának szerkezete. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. látványban és anyagi tekintetben is legnagyobb beruházása különleges: tíz méter magasságból, a lombok közül ismerhetik meg a látogatók a Sziklás-hegységben honos fenyőritkaságokat. A sétányhoz akadálymentesített völgyhíd tartozik majd, amely tolószékkel, babakocsival is megközelíthető, végigjárható. Az arborétum vezetője, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője, Ruborits Tamás kalauzolt.

– Látható lesz az óriások erdejének növényvilága, a lombjukban tett séta közben a Sziklás-hegységre jellemző mamutfenyők, óriástuják, oregoni hemlokfenyők és Jeffrey-fenyők, nem utolsósorban a Hegyhátra jellemző kőzetfajták. Táblákon, rajzokon mutatjuk majd be a Vasi Hegyhát domborzatát, kőzetmintáit, és ha már tíz méter magasan, a lombkoronában vagyunk, az ott élő őshonos madárfajokat is. Új applikációs rendszerrel is készülünk: okostelefon segítségével a madárhangokat is meg lehet majd hallgatni, távcsővel pedig a madarakat is megfigyelni.

A szakember úgy magyarázta, a Jeli Varázskertben tájövezeteket alakítottak ki: tíz erdőrészletet a világ tíz különböző részéről európai, ázsiai és amerikai erdőfoltokkal. A lombkoronasétány az óriások erdejében épül, ahol a Sziklás-hegységre jellemző mamutfenyőerdő található. (Az USA nyugati részének államaiban és Kanada Csendes-óceán melletti területein élnek a föld legmagasabb, több mint száz méter magas fái.) A Sziklás-hegység erdőimitációját 1962-ben ültették el az erdészek, az elmúlt évtizedekben a fák megnőttek, tobozaik, lombjuk magasra került, a sétánnyal „mennek utánuk”, csaknem tíz méter magasba. Másfél kilométerre a bejárattól, a kilátótól alig kétszáz méterre kezdődik majd az akadálymentesített híd – nem titkolt céljuk volt, hogy a kert hátsó részében is attrakció-együttest tudjanak kínálni a vendégeknek.

A megyében még nem épült, legközelebb Pannonhalmán van lombkoronasétány az apátság mellett – az inkább a tájat mutatja be, míg a Jeliben készülő az erdőre, a növényekre koncentrál majd. Hídelemek és lépcsők alkotják a 130 méter hosszú, másfél méter széles sétányt, amelyen két ember kényelmesen sétálhat majd egymás mellett. A legmagasabb pontján tíz méterre emelkedik a föld színe fölé, ott egy elágazásnál lesz lehetőség a madárvilágot megfigyelni, és élményelemként oda terveztek zárt csúszdát az acélszerkezetre. A tájba simuló horganyzott acél építmény vörösesbarnás, a fakéreghez hasonló színt kap majd. Az építkezésen már látszik a völgyhíd fogadó és záró betoneleme – mivel síkban halad, kerekesszékkel, babakocsival is végigjárható majd – a Hegyhátra jellemző vörös kavicsos és löszös talaj is látható lesz onnan. A tervek szerint május elején már a nagyközönség is birtokba veheti a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ez évi legnagyobb, több mint 80 millió forintos közjóléti beruházását.

Készül a Jeli Varázskert új attrakciója
: vaol.hu
: Tóth Kata
: Szendi Péter
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat