2024. 04. 16. Csongor, Bernadett 10:06
Ágazati, szakmai hírek

Milyen lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok? | 2019-03-08

Fejlesztés az erdőkben

Az utóbbi években felértékelődött az erdők közjóléti szerepe, amit kilátók, pihenők, séta­utak és egyebek építése jelez. De milyen közjóléti, azaz a lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok? Ennek jártunk utána.

2019-ben több mint 48 millió forintot költ a VADEX Mezőföldi Zrt. azon újabb fejlesztésekre, amelyeket a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark látogatói élvezhetnek majd – tudtuk meg Fajkuszné Bodrogi Zsuzsannától, az erdőgazdaság közjóléti és turisztikai ágazatának igazgatójától. A fejlesztések egy részét már tavaly megkezdtük, de számos dolgot idén fejezünk be.

A korábbi dámkertet bővítettük, így jelenleg több mint 7 hektáros területen figyelhetik meg a látogatók testközelből az állatokat. A bemutatott fajok listája és száma is folyamatosan gyarapodik, a különböző szarvasok (gím-, dám-, szikaszarvas), vaddisznók, őzek, muflonok és vadpulykák mellett helyet kapott a vadasparkban egy emupár is, valamint elkészült egy újabb madárröpde, ahol gerlékkel, pávával és különleges fácánokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A röpde melletti kis tavat megnagyobbítottuk és egy vízimadár-megfigyelőpontot alakítottunk ki. A gímkert és az újonnan bővített dámkert közötti területen pedig egy olyan épületet és udvart tervezünk létesíteni, amely – a takarmány tárolása mellett – vadgazdálkodási ismeretek elsajátítására és kézműves foglalkozások megtartására is alkalmas lesz – mondta el a VADEX közjóléti igazgatója.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Szedlák Tibor arról számolt be, hogy az elmúlt években teljes hosszában újjáépült és kerékpárút­szakasszal bővült az országos kék túra útvonala, amely Fehérvárcsurgó térségében lép az erdőgazdaság területére. Jelenleg összesen 14 kilátót üzemeltetnek, és viselik a karbantartás nem elhanyagolható költségeit. A társaság két bakancsos turistaházat is üzemeltet, az egyik, a Károly-lak Isztimér határában található, a másik Veszprém megyében, Herendtől nem messze üzemel. A VERGA Zrt. 2019. évre tervezett, 200 millió forint értékű legjelentősebb közjóléti beruházása – pályázati támogatással – Veszprém megyében valósul meg.

2020 decembere a határideje annak a fejlesztésnek, melyet – több forrásból – a Vértesi Erdő Zrt. valósít meg a Gánt melletti Kőhányáspusztán. Mint azt Sárainé Illés Edina közjóléti és turisztikai osztályvezető érdeklődésünkre elmondta: a mintegy 700 milliós beruházás részeként ökoturisztikai központ épül. Az épületben 39 férőhelyes turistaszálló, sváb jellegű ételeket kínáló étterem és borospince is helyet kap. Védett kerékpártárolók és a lovasoknak lókikötők épülnek. A teljesség igénye nélkül bemutatott beruházáshoz tartozóan emlékparkot alakítanak ki a Zámolyon levő kerekszenttamási romok körül, s szabadtéri interaktív kiállítóhellyel bővül a csákberényi vadászati és erdészeti múzeum.

Rákérdeztünk az erdőgazdaságoknál a közjóléti létesítmények látogatottságára is. – Valamennyi nagyon népszerű – kaptuk a választ a VADEX-től, amelynek a közelmúltban, a Velencei-tó északi partján átadott Bence-hegyi kilátóját tavaly 50 ezren keresték fel. – Sajnos, rongálások is előfordulnak, az említett Bence-hegyi kilátótól például nagy értékű reflektorokat loptak el – mondta el Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, aki szerint a másik nagy problémát az illegális szemétlerakás jelenti. A háztartási hulladék, az építési törmelék eltakarítására fordított milliókat szívesebben költenék a lakosságot szolgáló további fejlesztésekre – jegyezte meg az igazgató.

Az új beruházások mellett nagyon fontos a már elkészült létesítmények folyamatos és tervszerű karbantartása, ami éves szinten közel 100 millió forintos kiadást jelent – húzta alá kérdéseinkre adott válaszában a VERGA vezérigazgató-helyettese. A rongálások náluk is rendszeresek, elsősorban a településekhez közeli helyszíneken fordul elő kisebb-nagyobb, ám rendkívül bosszantó károkozás. A főleg az utak és a közjóléti létesítmények mellett lerakott szemét elszállítása a veszprémi erdőgazdaságnak is tetemes költséget jelent. Az erdőgazdaság rendszeresen szervez szemétgyűjtési akciókat, de az igazi megoldás az lenne, ha sem a kirándulók, sem a közelbe lakók nem szórnák el, helyeznék ki a kisebb-nagyobb mennyiségű szemetet, hulladékot. Erre számos módon – kihelyezett táblákkal, fórumokon, honlapokon történő tájékoztatással – igyekeznek felhívni az erdőjáró közönség figyelmét. Szedlák Tibortól megtudtuk azt is, hogy a látogatók mindinkább növekvő számának pontosabb megbecsülése céljából két helyen is áthaladást érzékelő berendezést terveznek felállítani.

Milyen lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok?
: feol.hu
: B.Kiss László
: feol.hu
: Nagy László
<< vissza


Imperial22 futárszolgálat